Websites testen testen en testen!

Is de website afgerond en kan deze online? Wacht dan nog even met het online zetten. In dit artikel een aantal tips waarom!


Voordat de website online gaat zal de website goed getest moeten worden. Alleen, wat is goed? Moet de website 100% getest worden? Dan heb je het over 100% functioneel, alle teksten juist, geen bugs, verstoringen etc etc.

Het is ook mogelijk om de site te testen zodat deze tekstueel en functioneel te gebruiken is. Dus online zetten zonder (de) ingewikkelde formulieren e.d. Dit kan namelijk makkelijker zijn om dan later functies toe te voegen. Echter, het testen van de website en de dekkingsgraad bepalen is puur afhankelijk van het doel van de website. Dus vergeet dat niet!

Het testen van een website kan op een aantal momenten: bijvoorbeeld tijdens of aan het einde van het ontwikkeltraject. Het testen tijdens het bouwen is de meest aan te raden moment omdat je er dan al vroeg bij kan zijn bij het vinden van bugs (issues, bevindingen).

Vaak zijn websites modulair opgebouwd en kan je al snel aan de slag met het testen. Het betreffende onderdeel (de module) kan dan getest worden. Vraag aan de ontwikkelaar wat de valkuilen kunnen zijn. Neem deze valkuilen mee tijdens het testen en geef deze valkuilen iets meer aandacht tijdens het testen.

Selenium IDE
Het is handig om bepaalde tools te gebruiken. Je hebt dan bijvoorbeeld selenium IDE om formulieren of langdradige paden te kunnen testen.
Je kan deze scripts gebruiken om later een regressietest toe te passen.

Ik moet er wel bij vermelden dat als je website erg dynamisch is, het onderhouden van de Selenium scripts veel werk met zich mee kan brengen. Want nu is het ID een 1 en morgen staat er juist op die plek een ID 100. .

Verschillende browsers testen
Er zijn veel bezoekers en dus zullen er ook verschillende browsers worden gebruikt. Het is aan te raden om de een na laatste versie en de laatste versie te gebruiken bij het testen. Test met de meest gebruikte browsers: Firefox, Internet Explorer, Chrome en Safari.

Let op met Internet Explorer: deze browser heeft “een eigen wil” en kan soms erg vervelend zijn als het gaat om de toepassing van bijvoorbeeld JQeury.
Internet Explorer 7 en 8 zijn de meest vervelende.


Published by

Allan de Bruin

Allan de Bruin ontwikkelt al sinds 2007 websites onder de vlag van IZEE DEVELOPMENT. Door het geven van tips en trucs via het blog wil Allan de relaties van IZEE ondersteunen met de afgenomen website. Allan schrijft ook functionele ontwerpen, test websites en geeft advies via het blog van IZEE. Zie ook www.allandebruin.nl om zijn portfolio te lezen.