Website laten ontwikkelen? Ga terug naar de basis!

Aan veel ondernemers is het aan te raden om een nieuwe website te laten ontwikkelen. Deze zijn soms zo verouderd in technieken, structuur en stijl, dat de bezoeker niet lang zal blijven. De website bevat bijvoorbeeld nog flash, teksten die schreeuwen of verouderde content.

Echter, de nieuwe versie websites lijkt steeds meer terug te gaan naar de basis: tekst en hier en daar wat afbeeldingen. De websites zijn hierdoor meer toegankelijker omdat deze snel laden. De bezoeker blijft wel kritisch over het uiterlijk, maar wil gewoon snel de info kunnen vinden.

Hieronder staan een aantal tips die gebruikt kunnen worden bij de ontwikkeling van een nieuwe website. Let op: het artikel hieronder is geschreven voor informatieve websites!

Gebruik geen uitklapbare menu’s.
Een oplossing voor onderliggende onderwerpen met gerelateerde content is deze te benoemen in een submenu op de pagina’s die onder het hoofdonderwerp horen. Zet deze bijvoorbeeld aan de linkerkant van de pagina.

Plaats de menu’s aan de bovenkant van de website
Laat de menuitems aan de top van de website plaatsen. Dit zorgt er voor dat de bezoeker altijd naar een ander onderdeel kan van de website.

Gebruik korte stukjes tekst.
De bezoeker is op zoek naar bepaalde informatie. Dus houd informatie kort en bondig. Uiteraard is dit niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld als het artikel gaat over een technisch onderwerp. Gebruik dan een “anchormenu” zodat er vanaf de top naar beneden genavigeerd kan worden. Of artikelen die iets uitleggen zoals dit artikel.

Gebruik tekst als menuitems.
Een website heeft een menu nodig. Maar om een website snel te kunnen laden en makkelijk te kunnen navigeren is het verstandig om dan juist geen afbeeldingen te gebruiken als menuitems.

Maak gebruik van sociale media
Als iemand de website interessant vind dan kan de bezoeker de website (bepaalde informatie) delen via sociale media als Facebook en Twitter. Hyves lijkt dood te bloeden dus om deze achterwege te laten is geen probleem.
Zet de social media knoppen op een plek die makkelijk en zichtbaar is in relatie met de site en het uiterlijk. Bijvoorbeeld onder het artikel.

Maak gebruik van stylesheets
Om de website kleur te geven is het verstandig om gebruik te maken van stylesheets. Met stylesheets kunnen websites worden “aangekleed” of worden “opgemaakt”. Dit checkt een hele hoop werk met er updaten en de code blijft ook netjes.

Published by

Allan de Bruin

Allan de Bruin ontwikkelt al sinds 2007 websites onder de vlag van IZEE DEVELOPMENT. Door het geven van tips en trucs via het blog wil Allan de relaties van IZEE ondersteunen met de afgenomen website. Allan schrijft ook functionele ontwerpen, test websites en geeft advies via het blog van IZEE. Zie ook www.allandebruin.nl om zijn portfolio te lezen.