Waarom je een website moet testen in verschillende browsers

Het testen van een website in verschillende browsers is gewoon een must. Doe je dat niet dan heb je straks een mailbox vol met allerlei opmerkingen, vragen en misschien wel gedupeerde klanten.

Grote verschillen met Internet Explorer

Een website moet bekeken kunnen worden in verschillende browsers als Internet Explorer 8, 9 10 en Edge Internet Explorer 11). Ook mag je Firefox, Chrome en Safari niet vergeten.

Internet Explorer 8 is een browser waar je goed bij op moet letten. Internet Explorer 8 heeft niet de “motor” die IE 9 en hoger hebben. In Internet Explorer 8 zie je bijvoorbeeld geen hoekjes bij een afbeelding terwijl je die wel ziet in / vanaf Internet Explorer 9.

Bedrijven gebruiken vaak nog IE9, helaas. Gelukkig krijgen wel veel door dat het toch verstandig is om te upgraden. De reden waarom grote bedrijven nog werken met IE9 Is wegens veiligheidsissues.

Bezoekers informeren

Mijn advies is daarom ook om de website te laten ontwikkelen vanaf internet Explorer 9 en een melding te tonen wanneer de bezoeker de website bezoekt met Internet Explorer 8 of lager.
Deze melding zou dan bijvoorbeeld kunnen aangeven dat de website het beste te bekijken/ te gebruiken is vanaf IE 10 en hoger en dat men de browser moet updaten om de website optimaal te kunnen gebruiken.

HTML5

Websites die worden opgeleverd zijn tegenwoordig gemaakt in HTML5 of ze bevatten functies uit HTML5. Hierdoor zou je de bezoeker al kunnen informeren dat de browser ge├╝pdate moet worden naar IE10.

Veiligheid

Vaak hebben grote bedrijven nog oudere versies wegens veiligheidsredenen. Dit is een goede zaak maar helaas heeft dit als nadeel dat wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe bedrijfssite opgeleverd word. Werknemers kunnen dan niet optimaal gebruik maken van de website. Ook dit kan je dan in de melding aangeven trouwens.

Verschillende apparaten

Het testen van een website in verschillende browsers betekent ook dat je de site moet bekijken in verschillende devices als bijvoorbeeld smartphones, tablets en de Ipads.

Risico’s door niet te testen

Als de website niet is getest in de verschillende browsers en devices kan het risico zijn dat de bezoeker de website ziet in een bepaalde vorm terwijl dat helemaal niet zo moet zijn. Het zou zelfs een oorzaak kunnen zijn waarom er geen verkoop is via de website.

Published by

Allan de Bruin

Allan de Bruin ontwikkelt al sinds 2007 websites onder de vlag van IZEE DEVELOPMENT. Door het geven van tips en trucs via het blog wil Allan de relaties van IZEE ondersteunen met de afgenomen website. Allan schrijft ook functionele ontwerpen, test websites en geeft advies via het blog van IZEE. Zie ook www.allandebruin.nl om zijn portfolio te lezen.