Waarom eigen werk testen risico’s kan hebben

Het is leuk om iets te bouwen. Bijvoorbeeld een website of een programma. Zelf heb ik hier ook een handje van. Ik bouw graag websites als hobby. Alleen de valkuil is dat ik dan niet denk vanuit een gebruiker of bezoeker. Niet echt tenminste. Wat zijn dan de valkuilen en wat kan je daar aan doen.

Valkuil 1: je denkt dat het duidelijk is want het werkt toch?

Je gaat er eigenlijk van uit tijdens het bouwen, dat het duidelijk is wat de gebruiker of bezoeker moet doen. Echter: aannemen doe je in de bouwsector. Toets jouw aanname door anderen er naar te laten kijken.

Valkuil 2: je ziet het niet meer

Als je heel lang naar een bepaalde site kijkt verlies je snel het overzicht. Je “ziet het niet meer”. Daarom is het verstandig om af en toe een ander er naar te laten kijken. Ook tijdens het bouwen.

Valkuil 3: dat komt later wel

Als je bezig bent met het bouwen van een site of programma kan het zijn dat bepaalde functies met elkaar te maken hebben. Dus dat ene moet werken met het andere. Alleen ben je daar nu nog niet mee bezig. Vaak valt dit in de vergetelheid. Maak dan een to do lijstje dat je dit nog moet bouwen zodat je kan toetsen of je het hebt gemaakt.

Valkuil 4: Dit is echt heel handig

Tijdens het bouwen denk je misschien wel dat het formulier of dat ene knopje erg handig is. Maar is dat ook zo? Weet je zeker dat een gebruiker hier wat aan heeft? Toets of het zo is en kijk gelijk of het dan ook op een logische plek zit.

Valkuil 5: het doet het toch?

Dat is iets wat ik vaak als tester hoor: het werkt toch? Maar werkt het werkelijk zoals een gebruiker of bezoeker het zou verwachten?

Valkuil 6: jouw eigen werk testen (conclusie)

Als je jouw werk gaat testen tellen onbewust de bovenstaande punten mee. Hierdoor kan je niet objectief kijken naar wat je hebt gemaakt. Laat een ander naar jouw site of programma naar jouw site kijken. Zie het niet als kritiek maar als opbouwende adviezen.

Advertentie: laat uw website controleren voordat deze online gaat met de websitecheck van IZEE en bespaar hoge kosten!
ga naar www.izee.nl voor meer informatie.

Published by

Allan de Bruin

Allan de Bruin ontwikkelt al sinds 2007 websites onder de vlag van IZEE DEVELOPMENT. Door het geven van tips en trucs via het blog wil Allan de relaties van IZEE ondersteunen met de afgenomen website. Allan schrijft ook functionele ontwerpen, test websites en geeft advies via het blog van IZEE. Zie ook www.allandebruin.nl om zijn portfolio te lezen.