Tips voor het vullen van een website met tekst en afbeeldingen

Zodra een nieuwe website online is gezet zijn is het vaak nog zo dat de teksten en afbeeldingen er op geplaatst moeten worden. Dit kan killing zijn omdat een bezoeker dan een lege website kan aantreffen. In dit artikel geef ik een paar tips hoe je dit het beste kan voorkomen en waar je op moet letten bij het vullen van de website met tekst en afbeeldingen.

Vooraf vullen van de website

Tijdens het ontwikkelproces van een website is er vaak ook een testomgeving beschikbaar. Via deze testomgeving is het soms ook al mogelijk om het content management systeem (CMS) te gebruiken. Maak hier dan ook gebruik van wanneer dit kan. Hierdoor ontstaat er al meer feeling met de het CMS. Bij onduidelijkheden kan de webbouwer hier in begeleiden. Dit is dan ook een mooi moment om de teksten en afbeeldingen toe te voegen aan de website voor dat deze online gezet zal worden.

Let op: het is een testomgeving, dus het risico bestaat dat de gegevens verloren kunnen gaan bij het ontwikkelen. Stem dit dus goed af met de webbouwer of dit wel of niet kan!

Het gebruik van teksten

Het schrijven van teksten kan nog een hele klus zijn. Dit wordt vaak onderschat. Vaak komen eigenaren van websites er tijdens het schrijven pas achter wat het voor klus dit is. Waar je dan op zou kunnen letten tijdens het schrijven zijn de volgende punten:

 • De doelgroep: voor wie schrijf je een tekst
 • Wel of geen gebruik van jargon. Denk hierbij aan de doelgroep
 • Welk doel heeft de tekst?
 • Welk type website staat er (straks) online? Een informatieve website, een webshop? Evenement? etc.
 • Schrijf je lange of korte stukjes tekst?

Oude teksten gebruiken van de oude website

Bij het overzetten van bestaande tekst van een oude website naar een nieuwe website is het verstandig om de oude tekst eerst te controleren op relevantie. Het kan namelijk zo zijn dat deze tekst niet meer volstaat of dat de informatie achterhaald is. Daarnaast is het ook verstandig om te tekst te bekijken op de leesbaarheid en te toetsen a.d.h.v. de bovenstaande punten.

Afbeeldingen en de tekst

Vaak willen bezoekers een afbeelding zien bij tekst. Dit maakt dat de tekst soms sneller en duidelijke te begrijpen is. Een aantal tips:

 • Is de afbeelding wel in relatie met de tekst?
 • Wat gebeurt er op de afbeelding?
 • Staan er mensen op de afbeelding? Wie zijn die mensen? Kan ik die tegenkomen bij een bezoek aan uw bedrijf / onderneming?
 • Zorg voor goede en juiste afmetingen zodat deze er niet lelijk uit komen te zien op een pagina
 • Plaats foto’s of afbeeldingen die ook wettelijk gebruikt mogen worden (rechten vrij)
 • Kies een foto of afbeelding die past bij de website

Meer informatie?
ZIjn er nog vragen? Of is er behoefte aan advies? Neem dan contact op met IZEE.

 

 

Published by

Allan de Bruin

Allan de Bruin ontwikkelt al sinds 2007 websites onder de vlag van IZEE DEVELOPMENT. Door het geven van tips en trucs via het blog wil Allan de relaties van IZEE ondersteunen met de afgenomen website. Allan schrijft ook functionele ontwerpen, test websites en geeft advies via het blog van IZEE. Zie ook www.allandebruin.nl om zijn portfolio te lezen.