Scrummen op afstand

Scrummen op afstand? Ja het kan!

Want als je aan het scrummen bent is er vaak, niet altijd, sprake van een dynamische omgeving. Ook is het tegenwoordig een must dat je een eigen laptop gebruikt. Dus de organisatie waar je voor werkt voorziet je niet meer van een computer.

Als de organisatie waar je voor werkt het toelaat om thuis te werken kan je eigenlijk overal werken waar je een internet verbinding hebt.

Mijn huidige situatie

Het huidige project laat het toe dat we thuis kunnen werken. Dit werkt prima. We hebben de middelen om thuis te kunnen werken. Er lijkt ook meer te worden gedaan.

Hieronder beschrijf ik wat ik heb ervaren en heb gebruikt bij mijn huidige project.

Als je aan het scrummen bent dan moet je wel eens pairen: samen iets oppakken.
Bijvoorbeeld als tester en ontwikkelaar ga je een issue fixen door bij elkaar te gaan zitten. Dit noemen ze ook wel pair programming.

Er zijn genoeg online diensten die het mogelijk maken om het scrumteam te voorzien. Er zijn chattools, video tools, online scrumboards en meer. Ik zal aan het einde van dit blog even een aantal tools benoemen.

Nadelen

Het scrummen op afstand kent wel een aantal nadelen. Ik zie er maar twee:

  1. Je kan niet zomaar even iemand aanspreken. Je moet jouw teamlid bellen of mailen.
  2. Een ander nadeel is het gegeven dat je niet een goede feeling krijgt bij de snelheid en status van de werkzaamheden.

De gratis tools

Een aantal (online) tools die je kan gebruiken bij het scrummen op afstand staan hieronder.

YouTrack
YouTrack is een (gratis) online scrumboard. Deze tool kan je ook zelf hosten op een eigen webserver. Let op want de webserver moet ook JAVA ondersteunen.
Website: https://www.jetbrains.com/youtrack/download/get_youtrack.html

SeeNowDo
Een online scrumboard. Is gratis en makkelijk te gebruiken. (aanrader!)
Website: https://www.seenowdo.com

Online communiceren: Slack
Hiermee kan je online met elkaar communiceren, bestanden delen etc. Ook kan deze tool praten met Google Hangouts, Github, YouTrack en andere tools. Bij de gratis versie kan je maar tot 10.000 berichten teruglezen. Alles wat je dan nog typt laat de oudere berichten verdwijnen. Ook zijn alle bestanden die je deelt zichtbaar voor anderen.
Website: https://slack.com

Google Hangouts
Hiermee kan je samen de standup houden. Heel gemakkelijk te gebruiken. Wat ik zelf heel makkelijk en geweldig vind is dat je ook schermen kan delen. Dus om effectief te pairen met een teamlid is dit een uitkomst. Ook het scrumboard kan je dan met z’n allen bekijken.

Vul het lijstje aan!
Heb jij nog ideeen voor andere scrummers? Plaats deze dan onderaan bij de comments!

Advertentie: laat uw website controleren voordat deze online gaat met de websitecheck van IZEE en bespaar hoge kosten!
ga naar www.izee.nl voor meer informatie.

Published by

Allan de Bruin

Allan de Bruin ontwikkelt al sinds 2007 websites onder de vlag van IZEE DEVELOPMENT. Door het geven van tips en trucs via het blog wil Allan de relaties van IZEE ondersteunen met de afgenomen website. Allan schrijft ook functionele ontwerpen, test websites en geeft advies via het blog van IZEE. Zie ook www.allandebruin.nl om zijn portfolio te lezen.