Responsive testen vs testen op devices

Wat ik altijd dacht is dat als je de browser kleiner en groter maakt dat je dan een website ook mobiel hebt getest. Maar daar ben ik van terug gekomen. Ik had al eerdere een blog geschreven over responsive testen maar deze informatie is eigenlijk al heel erg achterhaald. Gelukkig zijn we al bijna twee jaar verder dus kan ik zeggen dat de tijd mij wijzer heeft gemaakt. Ook is er de afgelopen twee jaar een ontwikkeling geweest in de bouw van websites en webapplicaties. Bijvoorbeeld dat we nu HTML5 en de Twitter Bootstrap een opmars zien maken.

Wat ik versta onder het repsonsive testen is alleen om te kijken hoe de website er uitziet. Dus even de browser kleiner maken (schalen) in de juiste formaten. Ik gebruik hier Firefox voor. Zij hebben hier een functie voor ingebouwd. Lees hier meer over op deze pagina.

Tijdens één van projecten ben ik meer op de devices gaan testen. (Ipad Retina, Iphone 4, Samsung Tablet, Samsung 4s, Sony Xperia), En ja, dat was echt een eyeopener! Door op deze devices te testen ben ik mij ook meer bewust geworden van de verschillende browsers die je op een device hebt. Je kan dus op verschillende devices een verschillende browser gebruiken.

TIP voor testers: maak goede afspraken wat de basis is waar een website aan moet voldoen als je deze gaat testen.

Dus als je respsonsive gaat testen: wees er dan bewust van dat je alleen de afmetingen test en niet de werking of functionaliteit.

Bij responsive testen kan je niet de hitarea controleren van een knop of link. Bij het werkelijk testen op een device wel. Of hoe reageert een formulier in een samsung tablet met een native browser?

 

Published by

Allan de Bruin

Allan de Bruin ontwikkelt al sinds 2007 websites onder de vlag van IZEE DEVELOPMENT. Door het geven van tips en trucs via het blog wil Allan de relaties van IZEE ondersteunen met de afgenomen website. Allan schrijft ook functionele ontwerpen, test websites en geeft advies via het blog van IZEE. Zie ook www.allandebruin.nl om zijn portfolio te lezen.