Rabobank – Waarschuwing over telefonische oplichting

Een tijd geleden zag ik een bericht van de Rabobank over telefonische oplichting. Ook deze post ik graag op mijn blog aangezien dit bij de onderwerpen over phishing hoort.Eigenlijk zou de Rabobank dit soort mailtjes niet hoeven te sturen. Want als je een beetje logisch nadenkt dan weet je dat als iemand hierover belt het heel raar is.

Het bericht van de Rabobank is als volgt:

Waarschuwing over telefonische oplichting

dinsdag 14 april 2015

Geachte relatie,

Criminelen proberen via telefonische oplichting misbruik te maken van bijvoorbeeld de komst van de Rabo Scanner, het aanvragen van een nieuwe contactloze betaalpas of de komst van het IBAN-nummer.

Wat doen oplichters?

Oplichters sturen u een e-mail met daarin een link. Klikt u op deze link, dan komt u terecht op een valse website. Criminelen vragen daar naar uw persoonlijke gegevens en gebruiken deze later tijdens een telefoongesprek. Tijdens dit telefoongesprek doen de criminelen zich voor als een medewerker van de Rabobank. Zij vragen u bijvoorbeeld om uw Rabo Scanner aan te vragen of uw rekeningen te beveiligen. Hiervoor hebben zij uw inlog- en signeercode nodig die u aanmaakt met de Random Reader of Rabo Scanner.

Houd uw codes geheim

In werkelijkheid kunnen de criminelen met uw inlogcode inloggen in uw Rabo Internetbankieren en overboekingen doen met de door u vertelde signeercode. Om u te laten geloven dat u echt met de Rabobank spreekt, vertellen de oplichters vaak dat zij uw pincode niet mogen weten. De oplichters hebben echter al genoeg aan uw inlog- en signeercodes. Geef deze dus nooit telefonisch af.

Vertrouwt u een telefoontje van de Rabobank niet?

Vraag de naam van de medewerker en beƫindig het gesprek. Bel de bank terug op het nummer dat u kent of dat u op de website kunt vinden. Wij bellen u nooit over de werking van Rabo Internetbankieren, de Rabo Scanner, de Random Reader of uw bankpas.

Published by

Allan de Bruin

Allan de Bruin ontwikkelt al sinds 2007 websites onder de vlag van IZEE DEVELOPMENT. Door het geven van tips en trucs via het blog wil Allan de relaties van IZEE ondersteunen met de afgenomen website. Allan schrijft ook functionele ontwerpen, test websites en geeft advies via het blog van IZEE. Zie ook www.allandebruin.nl om zijn portfolio te lezen.