Mobiele content tonen, wat wel en wat niet!

Heden ben ik bezig met de ontwikkeling van m’n tweede responsive website. Maar wat zou je wel en niet tonen op een responsive website? Hierbij mijn visie.

Tijdens de ontwikkeling van de responsive website zie ik toch wat dingen waar ik je wil adviseren wat je wel en niet zou kunnen doen bij het hebben / ontwikkelen van een responsive website.

Op een gewone website is mijn advies: geen flash! Gaat namelijk niet samen met zoekmachines. Verder zou ik adviseren om hier de fantasie z’n werk te laten doen. Er is veel mogelijk namelijk.

Smartphones

Bij de ontwikkeling van een website en de smartphone zou ik willen meegeven om zo weinig tot geen gebruik te maken van afbeeldingen. Hierdoor kan je onder andere de mobiele site snel tonen. Ook, in mijn optiek, willen mensen die een website via de smartphone bezoeken snel informatie opvragen omdat ze op dat moment iets willen weten. Echter, het mag het doel van de website niet voorbijgaan. Het is soms niet anders dan dat een onderdeel wel toegepast zal moeten worden.

Gebruik ook een duidelijk menu die ook voor handen met dikke vingers te bedienen is. Wat mij ook opviel is dat bijvoorbeeld een IPhone 5 een grotere resolutie heeft dan de iPhone 4 en daardoor dus de layout van de tablet laat zien. Neem dan de resolutie van de iPhone 5 als uitgangspunt in deze.

Wat ik tevens zou willen adviseren is om gebruik te maken van kleine stukjes tekst zodat de websitebezoeker niet veel hoeft te scrollen.
Het lijkt mij ook verstandig om niet alles beschikbaar te maken. Bijvoorbeeld een inschrijfformulier. Het invullen hiervan op een smartphone kan namelijk typefouten veroorzaken of gekke woorden. Verwijs de websitebezoeker dan naar informatie met een telefoonnummer.

Tablets

Op een tablet een website bekijken is prima te doen. Echter moet je er wel bij stil staan, dat bij het ontwikkelen van een website voor een device als dit, je soms bij benadering de indeling van een smartphone ziet en soms die van de desktopversie. Dit moet je dus wel goed testen. Ook in bij een tablet kan je tegenwoordig alles tonen en beschikbaar maken.

Ik hoop hiermee jullie wat meer inzicht te hebben gegeven over mijn visie. Ik sta zeker open voor andere visies over het ontwikkelen van mobiele websites!

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste updates en artikelen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of volg mij op Twitter: @allandebruin

Published by

Allan de Bruin

Allan de Bruin ontwikkelt al sinds 2007 websites onder de vlag van IZEE DEVELOPMENT. Door het geven van tips en trucs via het blog wil Allan de relaties van IZEE ondersteunen met de afgenomen website. Allan schrijft ook functionele ontwerpen, test websites en geeft advies via het blog van IZEE. Zie ook www.allandebruin.nl om zijn portfolio te lezen.