Hoe optimaliseer je een website?

Een website ontwikkelen is is tegenwoordig niet meer zo ingewikkeld. Echter het er voor zorgen dat de gebruiker deze optimaal kan gebruiken wel. Het is een proces waar je als eigenaar van een website goed over na moet denken.

Waarom nadenken over het optimaal gebruiken?

De website heeft pas succes als de gebruiker makkelijk informatie kan vinden. De informatie zal op een dergelijke manier moeten worden aangeboden dat de gebruiker weer terug komt. Neem als voorbeeld de websites van Bol.com, YouTube of Facebook. Zij tonen aan dat de gebruiker de website optimaal kan gebruiken. Denk aan de navigatie, aan het aantal keer klikken om iets te vinden en de indeling.

Hoe kan de informatie worden aangeboden?

De informatie kan via teksten worden aangeboden en filmpjes. Tegenwoordig zijn de bezoekers meer geïnteresseerd in snel informatie te kunnen lezen. Dus als er gebruik gemaakt zal worden van tekst, zorg voor kleine stukjes tekst met een goed (grote) koptekst.

Bij het gebruik van filmpjes kan je ook veel bezoekers makkelijk voorzien van informatie. Zij kunnen dan lekker achterover zitten en de informatie bekijken en beluisteren.

Testen van de website

Het is erg verstandig om de website te testen. Hierdoor kan je er achter komen of de site werkt zoals de bedoeling is. Op dat moment kan je ook zien of een bepaalde flow wel “lekker loopt”.  Bijvoorbeeld een formulier of een bepaalde pagina waar je wilt dat bezoekers heen moeten gaan.

Zelf testen en andere laten testen

Je kan zelf de website testen. Maar het testen van je eigen werk is minder kritisch. Een ander zal de website bekijken als een bezoeker. Vraag het bijvoorbeeld aan vrienden die weinig van het onderwerp weten. Je zou dan scenario’s kunnen schrijven en die gebruiken om de website te testen. Na het testen kan je de dingen die zijn gevonden aanpassen of eventueel repareren.

Tot slot: de Statistieken

Er zijn dus veel manieren om de website te optimaliseren. Ook het gebruik van statistieken kan hierbij een grote rol spelen. Je kan dan zien welke pagina’s het beste bezocht worden. Hier zou je dan meer aandacht aan kunnen geven op de homepage.


Published by

Allan de Bruin

Allan de Bruin ontwikkelt al sinds 2007 websites onder de vlag van IZEE DEVELOPMENT. Door het geven van tips en trucs via het blog wil Allan de relaties van IZEE ondersteunen met de afgenomen website. Allan schrijft ook functionele ontwerpen, test websites en geeft advies via het blog van IZEE. Zie ook www.allandebruin.nl om zijn portfolio te lezen.