IZEE BLOG

Facebook en de privacy van uw kostbaarheden

Facebook is een geweldig medium. Zelf maak ik er ook dagelijks gebruik van. Eigenlijk een aantal keer per uur check ik mijn telefoon waar ik de Facebook app op heb geïnstalleerd. Echter ben ik heel bewust van wat ik met Facebook post en wat ik aan anderen laat zien. In dit artikel een aantal punten die ik aan het licht wil brengen.

In een uur het leven van ander kapot maken met Facebook. Terecht?

Iets heel gewaagd om dit te beschrijven maar ik probeer iets duidelijk te maken: Onlangs zie ik een post voorbij komen met een afbeelding waarop twee mannen te zien zijn. Daarbij staat ook het bericht dat deze twee mannen “viezeriken” zijn, dat ze kinderen iets hebben aangedaan. Wat mij onder andere opviel was in welk tempo het bericht was gedeeld. In een half uur was het bericht al meer dan 1200x gedeeld. Ik vraag mij ook af of het wel werkelijk zo is of deze mensen dat gedaan hebben en of de personen die dit via anderen delen ook de moeite hebben genomen om het te analyseren en of te onderzoeken? Uiteraard is een deze actie waarbij kinderen gemoeid zijn onacceptabel. Echter, wat is er werkelijk waar van de beschuldiging over deze mannen dat gedaan hebben? Ik was er niet bij. Is er misschien sprake van een wraakzuchtige actie gericht op deze twee personen? Misschien is er iets in de relationele sfeer geweest? Je weet het niet….

Foto’s van de meest kostbare personen niet afgeschermd.

Om in deze lijn te blijven wil graag benadrukken dat er ook mensen zijn met een kronkel in hun hoofd, die het internet afstruinen op zoek naar foto’s van kinderen.
Onlangs ging ik op Facebook zoeken naar mensen waar ik vroeger mee omging en zag tot mijn verbazing dat deze hun hele hebben en houden en hun meest kostbare bezit gefotografeerd hebben en dit dan met volle trots tonen aan de wereld…en dus ook aan de mensen met die kronkel.  Natuurlijk is Facebook een geweldig medium om aan opa en oma te laten zien wat de kleinkinderen hebben gedaan van het weekend. Maar scherm dit dan af voor anderen of voor mensen die u niet goed kent, in de breedste zin van het woord.

Tip: maak voor opa en oma een Facebookpagina en zorg dat alleen familie de foto’s mogen zien.

Wij gaan op vakantie naar…

Ja, ook dit is nog steeds een mooie “binnenkomer”:

“Heerlijk! Vakantiegeld is binnen! Wij zitten de eerste week van augustus lekker twee weken in de zon!!”

Eigenlijk zeg je met een dergelijk bericht: de sleutel ligt onder de mat en in deze periode geef ik je alle vrijheid om eens lekker ongestoord rond te neuzen in onze/ mijn persoonlijke spullen!

Doe dit niet! Vertel dit soort dingen niet op een netwerk als Facebook en al helemaal niet als je er bewust van bent dat de Facebookpagina voor iedereen zichtbaar is (niet afgeschermd).
Een inbreker heeft denk ik vast wel een pc of Apple op de kop getikt en ook die maakt gebruik van Facebook…denk ik hoor…is een aanname…

Mijn conclusie

Het is verstandig om heel bewust te zijn van de dingen die men post op Facebook. Ook is het verstandig om heel bewust de mensen toe te voegen die je kent.

Published by

Allan de Bruin

Allan de Bruin ontwikkelt al sinds 2007 websites onder de vlag van IZEE DEVELOPMENT. Door het geven van tips en trucs via het blog wil Allan de relaties van IZEE ondersteunen met de afgenomen website. Allan schrijft ook functionele ontwerpen, test websites en geeft advies via het blog van IZEE. Zie ook www.allandebruin.nl om zijn portfolio te lezen.