De voordelen als Testconsultant

In dit artikel ga ik vertellen over de voordelen van een testconsultant zijn. Echter, de voordelen die ik benoem zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen.

Verschillende organisaties

Als testconsultant kom je op veel verschillende plekken en in verschillende organisaties; banken, (semi)overheidsinstellingen en andere bedrijven. Daarom ben je ook testconsultant. Je ontmoet verschillende mensen waar je mee moet samenwerken. Hierover later meer.

Vermogen om snel inhoudelijke kennis op te doen

Als testconsultant heb je een bepaalde vaardigheid aangeleerd dan wel opgedaan die niet veel mensen bezitten: het snel kunnen opnemen van kennis en informatie. Zeker de inhoudelijke kennis van een systeem. En in dit geval het systeem dat je zal gaan testen.
Echter, de materie kan soms zo complex zijn dat dat er gewoon niet in gaat. En geloof het of niet…je hebt de handdoek al snel in de ring gegooid en wenst al snel een ander project waar je echt jouw ei in kwijt kan.

Spil in een web met verschillende disciplines

Ja, ook dat ben je als testconsultant: een spil in het web. Heel erg cliché om dat te lezen maar het is echt zo. Doordat je als testconsultant moet zorgen voor de kwaliteit ben je alert op verschillende vlakken. Gebruikersvriendelijkheid, vindbaarheid etc. Elk kwaliteitsattribuut heeft wel te maken met een discipline in de organisatie waar je dan mee te maken zal krijgen (disciplines als programmeurs, ontwerpers, managers, andere testers, product eigenaren, functioneel beheerders en ga zo maar door). Op die manier ben je dus de spil in het web.

Omgang met andere disciplines

Hier schreef ik net ook al over dat je veel disciplines ontmoet als testconsultant. Het is erg belangrijk dat je weet met welke discipline je te maken hebt.
Het voordeel van een testconsultant is dat je eigenlijk met elke discipline kunt omgaan en weet waar je moet zijn als je een vraag hebt. Ook al heb je weinig kennis van de materie waar deze goed in is. Ieder heeft z’n vakgebied, toch?

Nieuw inzicht in verschillende en onbekende tools

Als je als testconsultant bij een nieuw project komt zal je zien dat er vaak tools gebruikt worden waar je geen ervaring mee hebt. En eigenlijk is dat helemaal niet zo erg. Integendeel. Het is eigenlijk weer een nieuwe frisse kijk op hoe je software, een website of een webapplicatie kan testen of gebruiken. Ook dit kan weer op het cv worden gezet.

Je komt nog eens ergens

Als testconsultant kom je in verschillende plaatsen. Niet alleen maar de stad of het dorp waar je woont.

Groot netwerk

Ben je een testconsultant die graag mensen ontmoet? Ben je een sociale testconsultant? Dan zal jouw netwerk groot kunnen worden. Vaak kan je dan iemand anders weer helpen door mensen met elkaar te verbinden. Maak hier ook gebruik van als testconsultant

Published by

Allan de Bruin

Allan de Bruin ontwikkelt al sinds 2007 websites onder de vlag van IZEE DEVELOPMENT. Door het geven van tips en trucs via het blog wil Allan de relaties van IZEE ondersteunen met de afgenomen website. Allan schrijft ook functionele ontwerpen, test websites en geeft advies via het blog van IZEE. Zie ook www.allandebruin.nl om zijn portfolio te lezen.