Als tester ben je overal inzetbaar, toch?

Klopt deze stelling? Ben je als testconsultant overal inzetbaar? Of zijn er toch bepaalde skills nodig om bij een bepaald project te kunnen aanhaken?

Wat kan je als testconsultant

Als testconsultant kom je op verschillende plekken dus heb je al bewezen dat je bepaalde materie begrijpt een aankan. Tenminste, dat is wat ik zelf heb ervaren. Als tester heb je dus ook kunnen laten zien dat je ook nieuwe tools en methodieken snel onder de knie hebt. Dit is weer voordelig want je hebt dan weer kennis van een bepaalde tool of methodiek. Dit kan je weer op het cv zetten.

Aansluiten bij projecten: geen ervaring met de materie

Het kan zijn dat je bij een nieuwe klus komt en merkt dat je eigenlijk geen kennis hebt van de materie. Wat doe je dan? Gebruik je de “testers-spirit” en pak je alles materie aan die jou kan helpen of geef je dit gelijk aan en gooi je de handdoek in de ring? Of een combinatie van deze twee?
Persoonlijk zou ook kiezen voor de combinatie en de handdoek zou ik in m’n nek gooien. Volgens mij zouden meer testers dit doen? Als het dan echt niet lukt, dan zou je kunnen overwegen om eens te aan praten met je account manager of direct leidinggevende.

Je bent wel geschikt maar toch ga je niet het project aan.

Als testconsultant weet je tijdens de intake al of je wel of niet past bij deze klus. Nee, ik zeg het verkeerd: de klus past bij jou!
Maak hier een duidelijke keuze in, want het is vervelend als je niet op je plek zit. Je raakt gedemotiveerd waardoor het werk er onder zal lijden. Geef dit ook duidelijk aan!

Wat zet je op het CV aan kennis van tools en methodieken?

Zoals ik net al schreef heb je als testconsultant vaak te maken met nieuwe tools en methodieken. Maar wat zet je dan op het CV? Zal je daar alle tools vermelden? Want zijn er nog wat…en de methodieken? De kennisgevingen dan? Ik adviseer: pas het CV aan op de aanvraag. Dan past de klus, welke dan ook, bij jou! Nee, ik zeg het verkeerd: dan pas jij bij de klus! De klus vraagt namelijk skills die jij al beheerst!

Mijn conclusie
Mijn persoonlijke conclusie is dat je als tester altijd en overal inzetbaar bent, mits de klus bij jou past. Is de klus niets voor jou? Geef dat dan aan bij jouw account manager of eerste aanspreekpunt.

Jouw mening

Wat vind jij? Ben je als tester overal inzetbaar?

Published by

Allan de Bruin

Allan de Bruin ontwikkelt al sinds 2007 websites onder de vlag van IZEE DEVELOPMENT. Door het geven van tips en trucs via het blog wil Allan de relaties van IZEE ondersteunen met de afgenomen website. Allan schrijft ook functionele ontwerpen, test websites en geeft advies via het blog van IZEE. Zie ook www.allandebruin.nl om zijn portfolio te lezen.